2 jul 2010

PARAULES COMPARTIDES PER CREAR DEBAT I REFLEXIÓ


Ahir al vespre a la seu nacional d’ICV és va presentar la darrera publicació de la Fundació Nous Horitzons, dins dels quaderns “El pensament i l’acció”, l’opuscle:” Iniciativa per Catalunya Verds i la Qüestió Nacional. Elements, materials i propostes” elaborat per l’Àmbit de Fet Nacional, del qual hi participo. Després de moltes hores de reunió i de feina és una satisfacció veure i poder tocar tot el producte final. El company Josep MªLópez Llavi ha fet una bona tasca de coordinació.
L’objectiu de la publicació és impulsar el debat i la reflexió sobre el fet nacional i fer-lo extensiu a tots els adherits/res, amics i amigues d’ICV, així com a tots els que hi puguin interessar aquestes qüestions.
Un primer capítol elaborat per el professor de filosofia i company de l’àmbit Ramón Camats ens ofereix un glossari de termes relatius a les comunitats culturals, a les nacions i formes dels governs. Aquestes definicions donen una mica de claredat a conceptes que poden crear confusió. Entre d’altres, és fa un intent de conceptualitzar idees com el dret a decidir, a l’autodeterminació, sobirania nacional, declaració d’independència, independentisme, ect. S’ha de dir que fou una tasca àrdua resumir termes tant complexos. L’Enric de Vilalta i posteriorment Josep Puigdengoles va fer una revisió i reordenació del glossari.
Un altre apartat està dedicat a una breu cronologia dels fets històrics i culturals en la construcció nacional de Catalunya, en Francesc Pané ha fet una bona síntesi de tot plegat, completat per biografies dels personatges més significatius de la història i de la cultura catalana arreplegades per Josep Mª López i Llaví.
El darrer bloc està dedicat a la “Compilació de referències sobre la qüestió nacional a ICV en els documents de les Assembles Nacionals”, feta per en Josep Ribes, completada i revisada per una servidora, on personalment m`ha suposat una oportunitat d’aprenentatge històric i coneixement que la defensa del dret a l’autodeterminació s’ha palesat en tots les resolucions i documents assemblearis incloent la resolució aprovada per la novena i darrera Assemblea Nacional d’ICV on diàfanament manera diàfana reivindica: el dret inalienable i imprescriptible de la nació catalana a l’autodeterminació, és a dir, l’exercici de la sobirania i ICV es posa com objectiu l’Europa Federal dels pobles.
I per concloure la publicació es fa esment als aspectes més destacats i conclusions dels debats de la jornada d’ICV sobre el fet nacional i l’estat de la nació del proppassat 20 de febrer de 2010.
Us encoratjo la lectura del quadern amb el desig que us sigui útil per posteriors debats, si partim de paraules més o menys compartides sempre esdevindrà més fàcil crear consensos per definir el projecte nacional de Catalunya en l’actual context de globalització i justament, ara quan el pacte Estat-Catalunya que ens vàrem atorgar amb l’Estatut del 2006 aprovat i refrendat en urnes pel poble català s’ha trencat per una sentencia del Tribunal Constitucional (que a hores d’ara i amb l’espera d’una lectura exhaustiva) que limita i fa una recessió seriosa en l’aspiració d’autogovernar-nos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario